Iskazivanje potrebe za korištenjem usluga od 11. svibnja 2020.

Poštovani roditelji,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 30. travnja 2020. godine objavio dokument pod nazivom "Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu". 

Najvažnije odrednice Uputa HZJZ-a koje se odnose na dječje vrtiće su sljedeće:

  • Boravak u vrtićima potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom, odnosno kućanstvo.
  • Preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika s određenim kroničnim bolestima, kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju kroničnu bolest ili su starije životne dobi (65 i više godina).
  • Potiče se ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati kako bi se u vrtiću moglo poštivati mjere fizičkog razmaka.

Više o preporučenim mjerama, postupcima i uvjetima koje predškolska ustanova treba zadovoljiti kako bi se povećala sigurnost djece i djelatnika u vrtiću, molimo, pažljivo pročitajte u dokumentu Uputa te shodno tome i realnoj obiteljskoj situaciji odlučite o tome hoćete li Vaše dijete prijaviti za dolazak u vrtić ili ne. Sukladno uputama, odgojno-obrazovne skupine mogu imati najviše 9 djece. Nakon formiranja skupina i početka rada 11.5.2020., nova se djeca neće primati u skupinu daljnjih 14 dana (uključujući neradne dane), što znači do 24.5.2020.

Obrazac pisane izjave u obvezi je potpisati svaki roditelj čije će dijete biti prijavljeno za dolazak u vrtić, čime će roditelj potvrditi kako je dijete zdravo (bez povišene tjelesne temperature i respiratornih simptoma), kako nije bilo u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 niti je pod sumnjom da bi moglo biti zaraženo ovom bolešću, potvrdit će zatim kako oba roditelja rade i nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja djeteta i kako je upoznat s Uputama HZJZ-a u cjelini.

Obrazac izjave možete podignuti i ispuniti klikom na sljedeću poveznicu: IZJAVA

Potpisanu Izjavu je potrebno dostaviti Dječjem vrtiću Sušak prilikom dovođenja djeteta. Ukoliko nemate mogućnost isprintati Izjavu, obrazac ćete moći ispuniti i potpisati prilikom dovođenja djeteta u vrtić.

 

U ovom trenutku roditelji potpisuju Izjavu za boravak djeteta u razdoblju od 11. svibnja do 22. svibnja 2020. godine.

Potrebu za korištenjem vrtića u razdoblju od 25. svibnja do 5. lipnja 2020. godine molimo da javite na e-mail: susak@rivrtici.hr u razdoblju od 18. svibnja do 20. svibnja 2020. godine, uz ispunjavanje ankete koja će se do navedenog razdoblja objaviti na mrežnoj stranici. 

 

Roditelj koji odluči dijete ne dovoditi u vrtić u razdoblju proglašene epidemije ima mogućnost ispisa djeteta ili nekorištenja usluga. Mjesečna cijena usluge Dječjeg vrtića Sušak obračunava se sukladno broju dana korištenja usluge, odnosno vrtić se neće plaćati ukoliko za vrijeme trajanja epidemioloških mjera dijete ne koristi usluge vrtića, sukladno Zaključku o izmjeni Zaključka Gradonačelnika Grada Rijeke, od 5. svibnja 2020. godine.

 

Dana 5. svibnja 2020. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Preporuke za rad s djecom rane i predškolske dobi u dječjem vrtiću.