Slikovnice

Zajedničko čitanje priče djetetu jedinstvena je prilika za zbližavanje s djetetom, ali isto tako i vrijeme tijekom kojeg se dijete može umiriti, podijeliti s vama svoje osjećaje i brige te osjetiti toplinu vaše osobe i sigurnost koju mu vaše blizina pruža.

Rituali čitanja priča iznimno su važni. Osobito je poželjno pročitati djetetu priču prije spavanja - tada je djetetu potrebna i vaša fizička blizina, toplina i glas, kao i vrijeme tijekom kojeg će se i fiziološki i psihološki umiriti, usporiti te pripremiti za noćni odmor. Misli i emocije s kojima djedešce usne, pripremaju ga za idući dan. Stoga preporučamo svakodnevno odvojiti vrijeme za priču i maženje.

Iz ovakvog rituala dijete će osjetiti vaš mir i sigurnost te mirno usnuti.

 

U odnosu na situaciju s pandemijom Covid-19 virusa, uz postojeće priče i slikovnice, nastale su i mnoge tematske, problemne slikovnice koje žele upravo ciljano pomoći djeci razumjeti situaciju i bolje se nositi s njome. Donosimo nekoliko naslova koje možete čitati djeci. Budući ova tema može uzburkati neugodne emocije, možete čitati predložene priče tijekom dana, kako bi imali vremena proraditi osjećaje i misli koje se pritom jave.

Tijekom čitanja možete zastati i upiti dijete osjeća li se i ono tako (npr. "Je si li i ti zabrinut zato što ne ideš u vrtić?"; "Nedostaje li i tebi baka?" i sl.), povezati pročitano s njegovim iskustvom (npr. "sjećaš li se kako smo vježbali prati ručice uz pjesmicu?"), izreći djetetu kako se i vi osjećate, što je vama teško i kako ste to prevladali, te ostaviti prostora za djetetova pitanja. Ili možete o pročitanom porazgovarati nakon čitanja. Na kraju dijete uvijek možete ohrabriti nježnim riječima ili otpjevati pjesmicu (uspavanku).

 

psihologinja Ivana Sošić Antunović

 

Zahvaljujemo svim stručnjacima koji su preveli i prilagodili navedene sadržaje.

 

* Bok, ovo je korona virus

* Dan kada je sve stalo

* Ti si moj heroj