Vežički planinari - Mali Kamenjak i Veli Vrh

MALI Kamenjak i VELI Vrh dva su planinarska izleta koja su prehodali mali Vežičani u zadnja dva mjeseca, a truditi ćemo se i održati ritam planinarenja jednom mjesečno.

Korisnost ovakvih izleta je višestruka. “Prirodna baština našeg kraja je najbolja učionica, poticaji koje nudi priroda su neiscrpan izvor novih znanja, prirodni poligon za razvoj motoričkih vještina koji je lako dostupan i neprestano se mijenja i nudi izazov djeci različitih potreba i mogućnosti. Pozitivne stavove o prirodi i razvoj ekološke svijesti moguće je razviti samo boravkom u prirodi, neposrednim iskustvom i doživljajem prirode pri čemu su ostali izvori učenja, koji trenutno dominiraju, samo dobra nadopuna.” (Grupa autora: “Dan u planini”, Rijeka, 2020.)

Veselje djece u odlasku na planinarski izlet, dobro raspoloženje tijekom izleta, ponos i zadovoljstvo postignutim ciljem dodatno potvrđuju navedeno.

Izleti koje provodimo s djecom u godini prije polaska u školu su “abeceda” planinarenja u okolici Rijeke. Mnoga odredišta i staze imaju i vrijedan kulturološki i povijesni značaj. Danas staze održavaju planinarska društva i označavaju ih jedinstvenim sustavom oznaka, tzv. planinarskim “markacijama” koje naši mali planinari već sada prepoznaju i prate.

Uživajte u galeriji fotografija i šaljite nam svoje fotografije :-)

 

Ideje za izlete s vašom djecom možete pronaći ovdje.

Vrtić: