Tjedan zdravlja u vrtiću Vežica (6. - 9. travnja)

Koliko je važno zdravlje, učimo i primjenjujemo svaki dan, ali ovaj tjedan smo se ciljano posvetili aktivnostima koje potiču razmišljanje o zdravlju.

„Uskočili smo u utorak“ vježbajući da „budemo jaki...da nam se mišići ne skrvče…da lakše pobijedimo bolest“…Tjelesna aktivnost neophodna je za očuvanje zdravlja. Svaki dan osiguravamo preporučene količine tjelesne aktivnosti različitog intenziteta kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti. Tjelesno vježbanje provodimo kako u unutarnjem prostoru vrtića tako i na vanjskom. Uz plesne, sportske i elementarne igre, poligon, trčanje, skakanje, penjanje razvijamo osnovne i prirodne  motoričke vještine (koordinaciju, ravnotežu, preciznost, fleksibilnost, razvoj muskulature). Nije nužno imati puno mjesta za određene pokretne igre. Tako smo „Bježali kroz prašumu“ u sobi slušajući upute. Trčali smo u  mjestu, saginjali se, provlačili, preskakivali „prepreke“ bježeći od divljih životinja, a pjesmom „We are looking for a dragon“ učimo riješiti situacijski problem koji se nalazi ispred nas.

Na „Super zdravu srijedu“ preispitali smo što je zdravlje i što nam je potrebno da budemo svi zdravi. Odgovore smo zapisali u mentalnu mapu koja nas  podsjeća da je bitna zdrava prehrana, da boravimo što više na zraku, da vježbamo, da ne zagađujemo prirodu bacajući smeće i vozeći se previše automobilom, da kompostiramo ostatke voća i povrća, da ne koristimo tablet i mobitel te da peremo ruke i zube… Igrom „Pogodi što sam“ saznali smo više o voću i povrću, opisivali smo izgled i okus. Hrana krije obilje vitamina i minerala. Svaki od njih daje specifične boje našim namirnicama. Kako bismo svaki dan unijeli preporučenu količinu hranjivih tvari, važno je da su naši tanjuri šareni. U „restoranu zdrave hrane“ birali smo namirnice koje su na piramidi hrane prihvatljive te „kuhali“ zdrava jela.

Kako raste voće i povrće koje dolazi na naš tanjur saznajemo sadnjom i proučavanjem. Razgovaramo što je bilju potrebno za rast. Brinemo se o bilju, doživljavamo svim osjetilima.

„Čuvajmo čistu vodu u četvrtak“  - Voda je najzdravije piće. Naš organizam je 70% voda. Sve su to blagodati vode koja je kod nas sigurna za piće i uglavnom dostupna. Voda je uz to neophodna i za održavanje higijene i zaštitu od bolesti. Kako bismo se zaštitili od bolesti, važno je često i dobro prati ruke, prati namirnice, ali i piti dovoljnu količinu vode tijekom dana. Proučavajući plakate učili smo o vrstama voda na zemlji. Spoznali smo za što nam je voda potrebna, za što je koristimo, da nije sva voda pitka i koliko čovjek ima vode u svom tijelu. Moramo hidratizirati svoje tijelo, kupanjem i konzumiranjem vode. Umjesto slatkih sokova možemo aromatizirati vodu voćem ali najfinija je obična voda. Kroz ilustraciju i slušanje glazbe (Simfonijska poema Vltava, B. Smetane) učili smo o prirodnom ciklusu vode i važnosti prirodnih resursa pitke vode.  O svojstvima vode (otapa, razrjeđuje, teče, ponire, suši se) učimo kroz igru.

„Pospani petak“ - Uz tjelesnu aktivnost, za zdravi rasti i razvoj i obranu od bolesti, djeci je neophodan odmor i san. Kada spavamo naše tijelo obnavlja istrošenu energiju, a spavanjem i rastemo. Pripremi za spavanje najbolje doprinose svakodnevni rituali te  priče za ugodan san. Djeci predškolske dobi potrebno je oko 12 sati sna. Mi “čitamo” jedni drugima priče na popodnevnom odmoru. Odmaramo i na suncu upijajući sunčevu energiju. Opuštamo tijelo uz čitanje slikovnica i meditiranje.

Vrtić: