Tjedan zdravlja u vrtiću Morčić (6. - 9. travnja)

Starija jaslička skupina Ribice:

Povodom Tjedna zdravlja radili smo poligon na vanjskom prostoru vrtića. Poligon se sastojao od četiri elementa, te je uključivao sunožno poskakivanje, hodanje po neravnoj površini (ravnoteža), provlačenje i ubacivanje loptica u odgovarajuću posudu. Ubacivanjem loptica u odgovarajuću posudu smo u motoričke sadržaje integrirali i prepoznavanje osnovnih boja, te sparivanje boje loptice sa odgovarajućom posudom u toj boji. Sva djeca su rado sudjelovala, te iznova prolazila poligon.

            

Skupina Cvjetići:

Ovaj smo se tjedan priključili obilježavanju Tjedna zdravlja te smo tom prigodom sproveli razne igre i aktivnosti. 

U utorak smo u pravom smislu Uskočili s našim malim tjelesnim aktivnostima, vješto smo si postavljali prepreke i uspješno ih svladavali. Znamo da je tjelesna aktivnost vrlo važna stoga mi svakodnevno, ovisno o mogućnostima, vježbamo i usavršavamo naše kretanje. 

Super zdrava srijeda započela je pričom o Vrlo gladnoj gusjenici, te smo joj tom prilikom pripremili doručak! Također smo na svoju piramidu zdrave prehrane klasificirali namirnice prema bojama! Knjige o voću i povrću kod nas su uvijek aktualne, vješto prepoznajemo pojedine namirnice i trudimo se pravilno izgovarati njihova imena. Naš Cvjetko dobio je puno hrane koju smo vješto rezuckali i trgali iz promotivnih letaka, to je vrlo zabavno. 

   

 

Čuvajmo čistu vodu u četvrak (a i svaki dan) jer nam voda služi za piti, za higijenu, za igru i zdravlje. Pjesmice o vodi i pravilnom pranju ruku kod nas su svakodnevica. Čitali smo priču što sve voda može, prali smo naše lutke, slikali smo, pretakali, promatrali...

I stigao nam petak sa zadatkom Probdijmo pospani petak! Uspavanke volimo a i znamo da djeca rastu kad spavaju. Stavljanje beba na spavanje pomoglo nam je da pokažemo kako se i mi ušuškavamo nježno u san. Polako dišemo, umirujemo se... Pino želi laku noć draga nam je slikovnica uz koju lakše utonemo u san, tihi smo, umirujemo se, znajuć da nas nakon odmora čekaju nove pustolovine! 

   

 

Skupina Rainbows je u periodu od 06.-09.04. obilježila Tjedan zdravlja kroz različite teme i aktivnosti. Utorak je bio posvećen tjelovježbi i kretanju pa smo se u prostoru dvorane dobro razgibali i zagrijali prije nego smo odigrali natjecateljsku igru „Spretan konobar“.

U srijedu smo stavili naglasak na važnost zdrave i raznolike prehrane te smo izradili plakat „Danas jedem dugu“.

U četvrtak smo razgovarali o važnosti vode za život te napravili pokus kojim smo pokušali djeci približiti proces kruženja vode u prirodi, a na vanjskom prostoru igrali igru užetom „Valovi“.

Kako je za zdravlje potreban i odmor, petak smo posvetili vježbama disanja i opuštanja te istezanjem, pa smo u dvorani napravili nekoliko vježbi opuštanja iz knjige „Diši kao medo“.

Iako su djeca pokazala da već prilično imaju razvijenu svijest o očuvanju zdravlja i tome što je zdravo za tijelo i duh, svakako je važno i dalje o tome pričati i nastaviti poticati kroz svakodnevne aktivnosti.

      

 

Skupina Loptice:

Uskoči u utorak

ELEMENTARNA IGRA ''MORSKA ZVIJEZDA'' I ŠTAFETNA IGRA''UPOZNAJEM SVOJE TIJELO''

Razmjena mišljenja i stavova o dobrobitima kretanja i vježbanja, a sve kroz integraciju aktivnosti u program ''Igrom do sporta''. Igru ''Upoznajem svoje tijelo'' nadopunili smo organima koja su djeca crtala te ih je u igri bilo potrebno postaviti na odgovarajuće mjesto.

      
 

Super zdrava srijeda

DUGA NA TANJURU

Razgovori o važnosti raznolike ishrane u adekvatnim količinama. Izrada interaktivnog plakata ''Duga na tanjuru''; prikaz namirnica u lepezi boja koje našem organizmu daje nutritivne vrijednosti i vitamine.

   

 

Čista voda u četvrtak

SAĐENJE CVIJEĆA

Razgovor o utjecaju vode na živa bića i prirodu. Korištenje enciklopedija sa slikovnim prikazom kruženja vode u prirodi, kao i video prikaza o zagađivanjima vode i kiselim kišama. Razgovor o procesu sađenja cvijeća; što je cvijeću potrebno za rast (voda, zrak, zemlja, sunce).

      

 

*    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *     *

Sve fotografije pogledajte u nastavku:

Vrtić: