poticanje razvoja osobnog identiteta - Ježići iz Morčića

„TO SAM JA, NE POSTOJE ISTA DVA“

Pedagošku godinu skupina Ježići vrtića Morčić započela je s aktivnostima koje će poticati razvoj osobnog identiteta svakog djeteta.

U likovnom centru organizirane su likovne aktivnosti otiskivanja, najprije dlanova, a zatim i stopala  uz pomoć tempera boja. Izrazi lica kod djece pokazala su nam koliko je kontakt tijela s bojom djeci bio ugodan, a sama aktivnost zabavna. Kada su se likovni radovi osušili stavili smo ih na zidove kako bi im djeca u svakom trenutku mogla pristupiti, te uspoređivati čiji su otisci veći, manji ili slični. Kako bi dijete lakše pronašlo svoj rad, zbog nepoznavanja slova, na radove smo stavile dječje fotografije.

Djeci je važno pratiti koliko su narasli i često se uspoređuju, te smo odlučile napraviti visinomjer. Mjerili smo se i označavali visinu svakog djeteta pomoću kojeg ćemo i dalje pratiti njihov rast.

Ovo je samo jedan dio aktivnosti koje su se odvijale, a bitna zadaća otvara mnoštvo mogućnosti i daje puno poticaja djetetu da se izrazi, uspoređuje, imenuje i zaključuje što doprinosi njegovoj spoznaji da smo svi isti po vrijednosti, ali različiti kao pojedinci.

Vrtić: