Pješačenje kanjonom Rječine

Postoji li bolji način obilježavanja možda i najvažnijih dana u godini: Međunarodnog dana šuma (21.03.) i Međunarodnog dana voda (22.03.) od pješačenja kanjonom naše drage Rječine?

Neposrednim doživljajem prirodnog okruženja, toliko posebnog, bogatog i važnog i uživanjem u njegovim ljepotama stvaraju se već god male djece temelji ekološke osvještenosti i brige za očuvanjem onoga što nam je podarila naša planeta Zemlja.

Kroz kratku šetnju u neposrednoj blizini Grada Koji Teče vidjeli smo i suho korito Rječine, hodali i penjali se po njegovim oblim stijenama, i igrali se na šljunčanim sprudovima kraj njezinih širokih, bistrih voda. Čuli smo i šum slapa kojim se ruši kroz usjek kojeg je ona sama stvorila.

Posebnu čar ovom dijelu kanjona daju ruševine nekadašnjih mlinova, danas obrasle u bršljan, sa stablima koja iz njih rastu i nadvisuju zidine. To su dijelovi riječke industrijske baštine: Matešićev mlin i mlin Žakalj.

U ovo doba godine putem možemo vidjeti većinu vjesnika proljeća i nešto samoniklog jestivog bilja: šparoge, bljušt, maslačak, kadulju… koje naši, već iskusni planinari prepoznaju. Svima nam je bilo žao što se moramo tako brzo vratiti pa je ovo ujedno i poziv roditeljima da obiđu barem dio https://rijekatrails.com/staze/ ako već nisu.

Vrtić: