Dani zemlje i vode kroz cijelu godinu!

Dani zemlje i vode kroz cijelu godinu!

Sretni smo što imamo dvorište prepuno prirodnih elemenata. Jedno od njih je i Njegovo Veličanstvo BLATO. Sretni smo i što se roditelji današnje djece sjećaju radosti igranja u blatu i blatom, što podržavaju svoju djecu u „blatnoj“ igri i surađuju opskrbljujući nas vrijednim materijalom, rezervnom odjećom i gumenim čizmama. Evo što o igri blatom kaže znanost...

Sve je više istraživanja o tome zašto djeca imaju urođenu potrebu za igranjem u blatu. Postoje dokazi koji sugeriraju da je igra blatom osnovna biološka potreba. Ova vrsta igre ima brojne fizičke, psihološke i emocionalne koristi za djecu.

BLATO VAS USREĆUJE - Novija istraživanja pokazala su da izlaganje prijateljskim bakterijama iz tla (Mycobacterium Vaccae) stimulira imunološki sustav zbog čega mozak oslobađa serotonin, endorfin koji je zadužen za regulaciju raspoloženja.

BLATO POVEĆAVA MOŽDANU AKTIVNOST - Kada se djeca igraju blatom koriste sva svoja osjetila, što rezultira visoko stimuliranim i aktivnim mozgom.

BLATO POVEĆAVA FIZIČKU AKTIVNOST - Kada se djeca igraju na otvorenom i u blatu, povećavaju se slučajna kretanja i tjelesna aktivnost, pomažući djeci da održavaju zdrav način života i razvijaju svoju fizičku pismenost.

BLATO SMANJUJE RIZIK OD DEPRESIJE - s obzirom na povezanost prijateljskih bakterija u blatu i njihovu sposobnost da vas usreći, znanstvenici kažu da će redovito izlaganje blatu smanjiti ranjivost djeteta na depresiju.

BLATO SMANJUJE ALERGIJE I SIMPTOME ASTME - Sve je više dokaza da je današnje društvo "previše čisto" i da to pridonosi povećanoj razini dječjih bolesti, uključujući imunološke poremećaje i alergije.

IGRA BLATOM POTIČE KREATIVNOST - Nestrukturirana igra blatom savršena je za mozak u razvoju. Kreacijama, idejama i igrama koje će djeca izmisliti nema kraja. Tijekom ove vrste nestrukturirane igre na otvorenom, djeca ne samo da vježbaju, već grade svoju sposobnost stvaranja ideja, rješavanja problema i kritičkog razmišljanja, kao i da budu inovativna i inventivna.

KLJUČNE RAZVOJNE PREKRETNICE POSTIGNUTE KROZ IGRE U BLATU - Kako će djeca rasti kroz godine stvaranja, igra blatom pomoći će im u postizanju mnogih ključnih razvojnih prekretnica, poput fine i grube motorike, senzorne svijesti, ravnoteže i koordinacije. Igra blatom također će stvoriti mogućnosti za vježbanje socijalnih vještina i pomoći djeci da shvate svijet.

TEMELJNO UČENJE KROZ IGRE U BLATU - Tijekom igranja s blatom djeca uče i testiraju teorije, kao što i razvijaju temeljno razumijevanje matematičkih vještina i pismenosti.

IGRA BLATOM MOŽE SMANJITI DJEČJU TJESKOBU I STRES - Postoje znanstveni dokazi koji povezuju restorativne učinke igre na otvorenom, što može smanjiti razinu anksioznosti i stresa kod djece.

IGRA U BLATU STVARA SJEĆANJA- Pozitivna iskustva iz djetinjstva tijekom igranja na otvorenom pomoći će stvoriti i ojačati dječji koncept boravka na otvorenom te ojačati suštinske prednosti i interes za igranje i aktivnost na otvorenom.

IZGRADNJA AVANTURISTIČKOG DUHA KROZ IGRE U BLATU - Dok djeca modeliraju blato, pljuskaju i gnječe oko sebe, postavljaju si izazove, proširuju iskustva i svoj svijet. Implementiranje i njegovanje ovog konstruktivnog temeljnog stila kritičkog mišljenja i procjene rizika kod djece gradi i jača njihove vrijednosti i stavove prema avanturi te razvija važne vještine koje se mogu prenijeti u odraslu dob.

BLATO GRADI VEZU S PRIRODOM - Igranje s blatom temeljna je aktivnost koja bi mogla dovesti do toga da djeca dalje razvijaju snažnu i empatičnu vezu s prirodnim okolišem.

BLATO JE ZABAVNO! Za većinu djece igra u blatu je jednostavno zabavna. Premda je odraslima bitno razumjeti cijelu filozofiju igre blatom, te zbog čega je tako korisna, djeca će se u njemu samo instinktivno igrati. Pogotovo kad ih roditelji potiču na to! Djeca ne trebaju razumjeti zašto je ova vrsta igre važna za njihov razvoj. Važno je da im pružimo mogućnosti da to učine - i damo im dopuštenje da se zaprljaju!

Izvor: https://natureplayqld.org.au/blog/why-playing-in-the-mud-is-more-than-just-fun

Prijedlog za daljnje čitanje (na engleskom): https://www.healthline.com/health/childrens-health/mud-play#activities-t...

Vrtić: