Održana konferencija Rastimo zajedno voditelja i voditeljica

U Rovinju je 8. i 9. listopada održana 10. godišnja konferencija voditeljica i voditelja programa podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" - Stručna podrška roditeljima i različiti konteksti roditeljstva. Na konferenciji je predstavljena i provedba serije od 6 tematskih interaktivnih online predavanja pod nazivom "Rastimo zajedno mini". Radionicu na kojoj je "Rastimo zajedno mini" predstavljen te je educirano novih 60 voditelja koji će teme ponuditi roditeljima djece u svojim ustanovama, vodila je psihologinja Dječjeg vrtića Sušak Ivana Sošić Antunović zajedno s kolegicama i koautoricama na ovom projektu - psihologinjama Sonjom Pribelom-Hodap iz DV Viškovo, Goranom Mišćenić iz DV Opatija, Minjom Jeić iz DV Vrbik iz Zagreba, Renatom Belas Milanković iz DV Tatjane Marinić te Nedom Vac Burić iz DV Jarun iz Zagreba. "RZ mini" online predavanja provodila su se od listopada 2020. do svibnja 2021. te ih je poslušalo 1.800 roditelja i stručnjaka diljem Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja.

 

Naime, stroge epidemiološke mjere uslijed pandemije Covid-19 tijekom prošle pedagoške godine onemogućile su provođenje grupnih aktivnosti podrške roditeljima u svim vrtićima koji su tradicionalno provodili neki od programa „Rastimo zajedno“. Izostanak podrške roditeljima dogodio se u trenutku kada je ta podrška bila potrebnija nego ikada ranije, u novonastalim uvjetima koji su svima bili nepoznati i prilično izazovni, kad su mnogi roditelji bili suočeni s epidemijom, izolacijom, radom od kuće, školom/vrtićem od kuće, a u pojedinim dijelovima Hrvatske dodatno i potresom… 

Kako bi se odgovorilo na potrebu roditelja, ali i timova voditelja radionica koji su željeli nastaviti svoje aktivnosti u sklopu „Rastimo zajedno“ programa u novim, izazovnim okolnostima, grupa od šest psihologinja iz različitih vrtića krenula je u avanturu kreiranja interaktivnih web predavanja, s idejom da ih se ponudi drugim RZ timovima i tako učini dostupnima širem krugu roditelja. Kao rezultat te suradnje, nastao je paket predavanja/radionica „Rastimo zajedno mini“ čiji je cilj, unatoč pandemiji, koristeći dostupne tehnološke mogućnosti rada u online okruženju, roditeljima omogućiti učenje, druženje, podršku i razmjenu ideja o važnim roditeljskim pitanjima uz stručno vodstvo. 

Teme predavanja bile su: "Trebaju li djeca granice?", "Samo se igra!? - Važnost igre za cjeloviti dječji razvoj", "Mediji i djeca", "Emocionalne kompetencije djece", "Izljevi bijesa kod djece" te "Kako pomoći djetetu da postane odgovorno i samostalno".

Teme će se nastaviti nuditi zainteresiranim slušateljima, a u planu je i dopuna novim temama, kako bi podrška roditeljstvu nastavila biti trajno dostupna što široj javnosti.